گزارش ايلنا از مشكلات اقتصادي قديميترين صنعت ايران
كارگران نساجي استان اصفهان عزادارند
كارگران نساجي كاشان كه اكثر آنها داراي بيش از 18 سال سابقه كار هستند،22 ماه است كه حقوق نگرفتهاند/ در حال حاضر کارخانه سیمین اصفهان نیمه تعطیل است و حدود 40 درصد کارگران در این کارخانه سر کار هستند
ايلنا: يك سال و نيم پيش در حالي كه كارگران شركت صنايع فرش راوند كاشان روزهاي متمادي دست به تجمع در مقابل درب كارخانه زده بودند، صدا و سيما فارغ از مشكلات اين كارگران، به بازتاب گسترده سخنان رئيس سازمان صنايع و معادن استان اصفهان درباره حل مشكلات صنعت نساجي اصفهان پرداخت.
به گزارش ايلنا كرامت جهانگرد، رئيس وقت سازمان صنايع و معادن استان اصفهان در آن برنامه خبري، اعلام كرد كه بحران نساجيهاي استان بهطور كامل حل و تمامي طرح نوسازي و بازسازي صنايع نساجي استان كه از سال 79 شروع شده بود، اجرا شده است.
چند روزي نگذشت كه فرماندار كاشان، به ميان رسانهها آمد تا اعلام كند كه اين خبر واقعي نيست، اما اين بار خبري از صدا و سيما نبود. فرماندار كاشان با ذكر اين نكته كه "به كنترل درآمدن بحران در صنايع نساجي كاشان به معناي پايان بحران نيست"، خاطرنشان كرد: واحد شماره 2 كارخانجات ريسندگي و بافندگي، شركت صنايع فرش راوند، كارخانه مخمل و ابريشم كاشان از جمله واحدهاي صنعتي و توليدي اين شهرستان هستند كه هنوز بحران در آنها ادامه دارد. وي افزود: بخشي از حقوق معوقه كاركنان واحد شماره 2 ريسندگي و بافندگي كاشان، بين 200 تا 500 هزار ريال به هر نفر پرداخت ميشود.
حاجي از توقف توليد شركت صنايع فرش راوند نيز خبر داد و گفت: مشكل اين شركت نيز همچنان ادامه دارد و كارگران آن حقوق ماههاي آذر و دي امسال (سال 86) را دريافت نكردهاند. وي از عدم پرداخت حقوق كارگران كارخانه مخمل و ابريشم كاشان از خرداد ماه سال 86 تا اسفند همان سال و پاداش سال 85 به عنوان بحران ديگر صنعت نساجي كاشان ياد كرد.
تمام اين موضوعها در حالي بود كه كارخانجات ريسندگي و بافندگي، شركت صنايع فرش راوند و شركت مخمل و ابريشم كاشان با مجموع بيش از هزارها كارگر از بزرگترين واحدهاي توليدي و صنعتي كاشاني به شمار ميرفتند كه روزگاري صنعت كشور بهطور عام و نساجي بهطور خاص به آن افتخار ميكردند و چينيها براي آنكه برند نساجي و فرش آن را به دست آورند، شهري به نام كاشان در كشورشان ايجاد كردند.
22 ماه كار بدون حقوق
يك سال و نيم پس از آن داستانها، زخمهاي كهنه دوباره سر باز كرد. اين بار باز هم فرماندار كاشان بود كه صداي كارگران كاشاني را فرياد ميزد. حاجي اين بار با اعلام اينكه كارگران شركت ريسندگي و بافندگي اين شهرستان 22 ماه حقوق دريافت نكردهاند، افزود: برخي كارگران اين شركت بيش از 18 سال سابقه كار دارند و ما غصهدار اين كارگران مظلوم هستيم. وي اظهار داشت: بيشتر اين كارگران عروس و داماد دارند و خيلي سخت است با هفتهاي 55 هزار تومان زندگي كنند. وي طلب اين كارگران از شركت ريسندگي و بافندگي كاشان را 160 ميليارد ريال اعلام كرد و گفت: از اين مبلغ حدود50 ميليارد ريال طلب بازنشستگان و بقيه طلب كارگران شاغل است. فرماندار كاشان خاطر نشان كرد: كارگران بازنشسته شركت ريسندگي و بافندگي كاشان بين 20 تا 50 ميليون ريال از شركت طلب دارند و بهطور مستمر به فرمانداري مراجعه ميكنند و از نماينده دولت ميخواهند كه پاسخگو باشد.
کارگران كاشاني در استان تنها نيستند
البته در قضيه تعويق حقوق، كارگران كاشاني در استان اصفهان تنها نيستند. هفته دوم مرداد ماه سالجاري کارگران کارخانه نساجی سیمین اصفهان روبروی استانداری اصفهان تجمع کردند. این کارگران دلیل تجمع خود را عدم دریافت حقوق در 6 ماه گذشته اعلام کردند و عنوان کردند كه مسؤولان شرکت به هیچ عنوان در این زمینه پاسخگو نیستند.
يكی از همين كارگران خاطرنشان کرد كه در حال حاضر کارخانه سیمین اصفهان نیمه تعطیل است و حدود 40 درصد کارگران در این کارخانه سر کار هستند و 60 درصد دیگر مدتی است که بیکار شدهاند. در ضمن کارگرانی که سر کار میروند نیز حقوقی دریافت نمیکنند. وي افزود: بخشی از کارگران آخرین حقوق خود را در بهمن ماه سال 87 دریافت کردهاند که این پرداختی نیز شامل همه کارگران نشده است. وی افزود: در بین تجمعکنندگان و کارگران کارخانه، کارگرانی با 25 سال سابقه دیده میشوند و دیگران نیز حداقل 18 سال سابقه دارند. سوال اين است كه اين کارگران کجا میتوانند سر کار بروند؟
كارگران چارهاي جز تمكين ندارند
علياصغر بروشان، دبير اجرايي خانه کارگر اصفهان، با بيان اين که جريانات توليد در کشور از يکديگر منقطع نيست، ميگويد: در حال حاضر صنعت نساجي در کشور با بحران مواجه شده و بسياري از واحدهاي نساجي تعطيل شده و يا در آستانه تعطيلي هستند. کاملاً طبيعي است که اثر اين بحران بر روي اصفهان و استانهاي شمالي کشور که قطب اين صنايع به شمار ميروند بيشتر باشد.
به گفته دبير اجرايي خانه کارگر اصفهان، قرارداد بيش از 80 درصد كارگران اين استان موقت است؛ بنابراين زماني كه مهلت قرارداد به پايان ميرسد ديگر قراردادي با آنها منعقد نميشود.
بروشان ميگويد: به لطف قراردادهاي موقت، کارفرمايان ديگر عذر همه کارگران را با هم نميخواهند؛ بلکه با توجه به مدت زمان قرارداد، پس از پايان مهلت در نظر گرفته شده از تمديد مجدد آن خودداري ميکنند، به اين ترتيب از دست نيروهاي خود بدون متهم شدن به اخراج خلاص ميشوند. وي با بيان اين كه قراردادهاي موقت باعث شده است تا تاثيرات منفي اجتماعي اخراج نيروي كار در كشور كاهش يابد، ادامه ميدهد: مسؤولان امر از اين نوع قراردادها استقبال ميكنند، براي اين كه دلشان نميخواهد واحدهاي توليدي در استانشان در رسانهها به عنوان واحدهاي بحرانزا معرفي شوند.
دبير اجرايي خانه كارگر اصفهان با بيان اينكه تعطيلي واحدهاي کوچک اقتصادي در استان اصفهان که کمتر از 20 نفر نيروي کار دارند، در آمارهاي مربوط به تعطيلي واحدها ذکر نميشود، ميگويد: زماني واحدهاي توليدي در اصفهان بحرانزا اعلام ميشود که هر کدام از آنها بيش از 50 نفر نيروي کار داشته باشند، اين در حالي است که هماکنون واحدهاي کوچک بهدليل رکود اقتصادي با تاخير، حقوق و مزاياي نيروي کارشان را ميپردازند و برخي از آنها هم در آستانه ورشکستگي قرار دارند. بروشان با بيان اين که نگران وضعيت اشتغال و پايداري آن در اصفهان هستيم، ادامه ميدهد: بخش عمدهاي از تسهيلات بنگاههاي زودبازده که در اختيار متقاضيان اصفهاني قرار گرفت نتوانست به بار بنشيند و منجر به اشتغال بالفعل شود، اين در حالي است که بسياري از متقاضيان قادر به بازپرداخت بدهي خود به بانکها نيستند.
كارگران نياز به نگاه انساني دارند
كارگران نساجي كاشان كه اكثر آنها داراي بيش از 18 سال سابقه كار هستند،22 ماه است كه حقوق نگرفتهاند. گفتن اين جمله شايد براي برخي بسيار ساده باشد، ساده همچون ساير هزارها خبري كه هر روز در دل رسانههاي مختلف جاي ميگيرد، ولي اگر كمي انسانيتر به موضوع فكر شود، آنگاه معلوم ميشود كه چه دردي در اين جمله نهفته است.
هر روز صدا و سيمايي كه روزي صفت ملي بودن را با خود به همراه داشت، اخبار متعددي از ادامه بحران اقتصادي در غرب، افزايش شمار مستمريبگيران بيكاري در جهان صنعتي، رشد دهشتناك بيكاري در كشورهاي پيشرفته و... را در بخشهاي مختلف خبري خود پوشش ميدهد و همگام با گرسنگان آلماني، بيكاران فرانسوي، درماندگان ژاپني، مستمريبگيران آمريكايي، فقراي ايتاليايي و... براي احقاق حقوق آنها يا شايد گمراه كردن افكار عمومي داخل از مشكلات داخلي، با پوشش اخبار تجمعات و اعتصابهاي آنها، سعي ميكند رسالت بينالمللي خود را ايفا كند، اما دريغ از يك پوشش از اخبار كارگري ايران و در اين وضعيت است كه حقوق كارگر ايراني گم ميشود در غبار احقاق حقوق ساير كارگران و رنجبران جهان.
گروه گزارش خبرگزاري كار ايران # ايلنا
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر