شهرستان استان سینما ندارد
گروه فرهنگی هنری- در حال حاضر از ۲۵ شهرستان خراسان رضوی غیر از مشهد فقط ۴ شهرستان دارای سینما می باشند.سینماهای شهرستان های سبزوار، نیشابور و سرخس فعالند و سینمای گناباد با وجود بازگشایی در اردیبهشت امسال همچنان در تعطیلی به سر می برد.در این میان در سرخس غیر از سینمای اختصاصی شرکت گاز، سینمای دیگر این شهرستان که قبلا سالن اجتماعات بوده، پس از تغییر کاربری همچنان به عنوان سالنی چند منظوره استفاده می شود.امروز و با نگاهی اجمالی به همین آمار و حتی با نگاهی دقیق تر به کارنامه توسعه استان در بخش فرهنگ می توان مدعی شد که خراسان رضوی به توفیقات چندانی دست نیافته و شاید بهتر باشد بگوییم وضعیت فعلی سزاوار مردمان این دیار فرهنگ و هنر نیست
استان اصفهان ۲۲ شهرستان، ۱۰ سینما
در همین حال می توان این ادعا را در مقایسه با استان اصفهان در زمینه های مختلف مورد واکاوی قرار داد. بنا بر اطلاعات و آمار ارائه شده در سایت اطلاع رسانی استانداری اصفهان از ۲۲ شهرستان استان اصفهان غیر از شهر اصفهان ۱۰ سینما در ۷ شهرستان در حال فعالیت اند و نکته مهم و قابل ذکر این است که تمام این ۱۰ سینما بین سال های ۱۳۷۴ تا ۱۳۷۹ ساخته شده اند در حالی که در همین دهه شهرستان های استان خراسان غیر از مشهد از احداث حتی یک سینما هم محروم بوده اند.
گلایه های مردمی
به بخشی از پیامک هایی که از سوی مردم به روزنامه خراسان رسیده است توجه کنید:
«به مسئولان بگویید به فریاد سینمای مخروبه و تعطیل شده شهر فریمان برسند». چرا فریمانی ها نباید سینما داشته باشند
تربت حیدریه چند سال است سینما ندارد. اگر سینما را به هر دلیلی خراب می کنند چرا نباید به فکر جایگزین آن باشند؟
سینمای گناباد چند ماه است که بازگشایی شده، اما هنوز تعطیل است
و
این گلایه ها و خواسته های مردم بارها در گزارش های خبرنگاران ما در سراسر استان منعکس شده است.در ادامه وضعیت چند سینما را در شهرستان های استان از طریق مسئولان امر جویا می شویم
سینمای گناباد آماده بهره برداری اما
سینمای گناباد که به گفته همراه با مزاح و اغراق مدیرکل ارشاد استان، «شیک ترین سینمای دنیاست»! پس از ۵ سال تعطیلی بازسازی و تجهیز و در اردیبهشت امسال بازگشایی شد.به گزارش خبرنگار خراسان در گناباد، جواد عبداللهی سرپرست اداره ارشاد این شهرستان در این باره می گوید: سینمای گناباد با اعتباری بالغ بر ۵۵۰ میلیون تومان تجهیز و آماده بهره برداری شده که متأسفانه وجود اختلاف میان صاحبان مغازه ها و اداره اوقاف گناباد موضوع بهره برداری را پیچیده کرده و البته حکم تخریب دو مغازه از سوی دادگاه صادر شده است.
سینمای تربت جام، توجیه اقتصادی ندارد
این که از فعالیت ها و پروژه های فرهنگی در شهرهای کوچک و محروم از امکانات گسترده، انتظار درآمدهای کلان اقتصادی داشته باشیم به نظر منطقی نمی آید.چه بسا سینماها در شهرهای بزرگ نیز همواره با حمایت های دولتی و دیگر بخش ها سرپا مانده اند.اما ظاهرا مشکل سینمای تربت جام و بسیاری از سینماهای تعطیل شده و تخریب شده در استان، نداشتن توجیه اقتصادی بوده است.به گفته رئيس اداره ارشاد تربت جام، مالک سینما وحدت این شهرستان، شهرداری است و مسئولان آن و اعضای شورای شهر معتقدند ارائه خدمات و راه اندازی این سینما توجیه اقتصادی ندارد. «علی محمدایازی» با بیان این که راه اندازی سینما وحدت در حال حاضر با حدود ۱۵۰ میلیون تومان امکان پذیر است ادامه می دهد: مدیران ارشاد استان هم چندی پیش در بازدیدی که از این سینما داشتند، اعلام آمادگی کردند که ۵۰ درصد هزینه های بازسازی و راه اندازی را پرداخت کنند ولی شهرداری به دلیل این که نفع اقتصادی در سینما نمی بیند، علاقه ای به راه اندازی مجموعه نشان نداده است.رئيس اداره ارشاد تربت جام تاکید می کند: تا زمانی که این نگاه و رویکرد در مسئولان شهرداری تربت جام به عنوان مالک سینما وجود داشته باشد، گمان نمی کنم تنها سینمای این شهرستان بازگشایی شود.
سینمای قوچان سال گذشته تعطیل شد
شاید نکته جالب توجه این باشد که بیشتر شهرستان ها پیش از انقلاب دارای سینما بوده اند که عمده آن ها به دلیل فرسودگی و نبود توجیه برای بازسازی، به تعطیلی کشانده شده اند و برای نمونه سبزوار پیش از انقلاب دارای ۳ سینما بوده که در حال حاضر یکی از آن ها فعال است.به گزارش خبرنگار ما در قوچان، این شهرستان هم پیش از انقلاب یک سالن سینما داشته است.اما در سال های قبل، آموزش و پرورش یک سالن اجتماعات خود را به سینما تبدیل می کند که آن هم به علت فرسوده بودن و مسائل دیگر سال گذشته تعطیل شد.
سینمای تربت حیدریه سال قبل تخریب شد
سینمای شهرستان تربت حیدریه نیز به علت فرسوده بودن و این که مالک (هلال احمر) قصد دارد مجتمعی چند طبقه بسازد که یکی از طبقه ها سینماست، سال گذشته تخریب شد. صادق زاده رئيس هلال احمر این شهرستان در این باره به خراسان می گوید: نقشه احداث مجتمع برای موافقت به سازمان هلال احمر استان ارسال شده و منتظر نظر این سازمانیم.وی با بیان این که ۴ میلیارد تومان هزینه احداث این مجتمع است می افزاید: این هزینه را باید از محل فروش زمین های هلال احمر در تربت حیدریه تامین کنیم و موافقت فروش این زمین ها از مرکز اخذ شده است. صادق زاده در عین حال اظهار امیدواری می کند که امسال بتواند کلنگ احداث مجتمع را به زمین بزنند.
چناران، کاشمر، تایباد و فریمان هم سینما ندارند
به گزارش خبرنگار خراسان در چناران به نقل از رئيس اداره ارشاد این شهرستان در دو سال گذشته برای احداث سینما نمایندگانی از بخش خصوصی مراجعه کرده و با توجه به آن که امکان تحویل زمین دولتی وجود داشته است، پس از بررسی به نتیجه رسیده اند که نمی توانند از عهده ساخت برآیند.سینمای کاشمر هم ۴ سال قبل تعطیل شد و مالک سینما در فریمان نیز به علت فرسوده بودن دو سال قبل سینما را تعطیل کرده است. اما در تایباد چندی قبل کلنگ احداث سینما به زمین خورده است.
مشکل کجاست؟
این که بتوان از صنعت سینما چه در بخش تولید فیلم و چه سینما داری صددرصد سود اقتصادی را انتظار داشت به نظر چندان منطقی نیست. ضرورت توجه به زیرساخت ها به ویژه در بخش سینماداری از جمله شیوه اکران فیلم و...، موضوع گسترده ای است که در این مجال فرصت بررسی آن نیست. اما آن چه مشخص به نظر می رسد و حداقل در خراسان رضوی به عنوان بزرگ ترین مشکل و دلیل تعطیلی سینماها به شمار می رود، نبود حمایت های دولتی است.مدیرکل اداره ارشاد استان خراسان رضوی اما معتقد است سینماسازی موضوعی است که در سطح کشور با مشکلاتی مواجه است و باید به نسبت دیگر استان ها، شرایط خراسان رضوی را بررسی کرد و این که در چه وضعیتی قرار دارد.گزارش خبرنگار ما می افزاید: این بررسی طبق آن چه در ابتدای این گزارش آمد، حداقل استان اصفهان را در وضعیتی بهتر وفعال تر نسبت به خراسان رضوی نشان می دهد.
سازندگان سینما می توانند رایگان تسهیلات تجاری بگیرند
مدیر کل اداره ارشاد خراسان رضوی می گوید: این اداره به صورت مستقیم نمی تواند به سینماسازی بپردازد اما برای بازسازی سینماهای فرسوده ۵۰ درصد هزینه ها را متقبل می شویم.«سیدجواد جعفری» با بیان این که بیشتر سرمایه گذاران نمی دانند که برای ساخت سینما می توانند از تسهیلات اخذ پروانه تجاری استفاده کنند می گوید: طبق ماده ۱۰۵ قانون ۴ توسعه کسانی که علاقه مند به احداث سینما باشند می توانند برابر متراژ سینما به صورت رایگان پروانه ایجاد واحد تجاری دریافت کنند.وی در این باره که دریافت پروانه تجاری در بسیاری از شهرستان های خراسان رضوی به دلیل نبود رونق اقتصادی باز هم کافی نیست و باید حمایت بیشتری صورت گیرد می گوید: علاوه بر تحویل زمین توسط شهرداری برای سینما، این امکان وجود دارد که تسهیلات تجاری را مطابق با بوم و شرایط هر منطقه اعطا کرد. همچنین سرمایه گذاران این بخش می توانند از وام کارگاه های زودبازده و تسهیلات فنی اعتباری هم استفاده کنند.وی به تفاهم نامه های موسسه سینمای شهر که متولی و مجری بازسازی سینماهای کشور است با شهرداری های هر محل اشاره می کند و می افزاید: در حال حاضر این تفاهم نامه برای سینماهای تایباد، کاشمر و تربت حیدریه منعقد شده و شهرداری فریمان به عنوان مالک سینما اخیرا در این باره اعلام آمادگی کرده است و در شهرهایی که بازسازی سینما به دلیل فرسوده بودن امکان پذیر نیست به اداره های ارشاد اعلام کرده ایم که به دنبال متقاضی جدید باشند
روزنامه خراسان
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر