با وجود افزایش قیمت نان تا ۴۰ درصد
نان نامرغوب؛ حکایت همچنان باقی است
در حالی که قیمت نان از حدود ۲ هفته قبل در مشهد و به تبع آن در شهرستان های استان تا ۴۰ درصد افزایش یافت اما متأسفانه از افزایش کیفیت این ماده خوراکی مهم که قوت غالب مردم است خبری نیست، متصدیان نانوایی ها در گذشته یکی از دلایل کیفیت پایین نان را دستمزد پایین کارگران ذکر می کردند و اظهار می داشتند چون دستمزدها پایین است آنان هم برای پخت نان مرغوب سعی نمی کنند و ما هم نمی توانیم بیش از این از آنان توقع داشته باشیم و اگر قیمت نان و دستمزد آن ها افزایش یابد قطعا کیفیت نان هم تغییر خواهد کرد و شاهد پخت نان مرغوب و باکیفیت خواهیم بود.این دو مقوله یعنی کیفیت نان و گلایه های کارگران از شرایط کاری و حقوق دریافتی شان دو موضوعی است که در این گزارش به آن ها خواهیم پرداخت. به همین منظور به سراغ شهروندان و تنی چند از کارگران نانوایی ها رفته ایم.یکی از بانوان که در شهرک لشکر مشهد در صف نان است به گزارشگر ما می گوید: هر روز ۴ یا ۵ نان لواش در خانواده من مصرف می شود. اما اگر نان های دور ریختنی را در نظر بگیریم باید بگویم ۶ نان مصرف می کنیم.«نوایی» اعتقاد دارد: حضور افراد بی تجربه در نانوایی ها و آرد نامرغوب از جمله دلایل اصلی نان های بی کیفیت است.به گفته وی، وضعیت بهداشتی نانوایی ها هرچه باشد و صف ها هر چقدر هم که طولانی باشند باز هم مردم ناگزیر از خرید نان هستند.مرد جوانی هم در این نانوایی با اشاره به ۳ نان لواشی که در دست دارد می گوید: این نانوایی یکی از بهترین نان های لواش در این منطقه را دارد اما با این وجود حدود یک پنجم نان به ناچار باید دور ریخته شود.«آشفته» که خود را دانشجو معرفی می کند با اشاره به حاشیه تقریبا خمیر دور نان، می افزاید: در شرایطی که نان تازه از تنور خارج شده حاشیه نان غیرقابل مصرف است، چه برسد به زمانی که این نان چند ساعتی هم در هوای آزاد باقی بماند!وی با حالت طنز جمله ای را بیان می کند که اگر کمی در آن دقیق شویم به این نتیجه خواهیم رسید که این جمله چندان هم خنده دار نیست. این جوان می گوید: «از سایه سر نان های بی کیفیت کار نان خشکی ها رونق گرفته است!»یک زن خانه دار هم در این رابطه به خبرنگار ما می گوید: در مدت زمان سال تحصیلی هر روز برای صبحانه فرزندانم نان تازه تهیه می کنم اما گاهی این نان ها آنقدر بی کیفیت است که فرزندانم به ناچار با صرف بیسکویت! راهی مدرسه می شوند.«روحانی فر» اضافه می کند: هر زمان نسبت به نان های ارائه شده به نانوا اعتراض کنیم می گوید «همین است که هست، نان نمی خواهی وقت بقیه را نگیر!»مرد میان سالی هم در حاشیه خیابان راهنمایی به خبرنگار ما می گوید: با آن که در این منطقه چند نانوایی با انواع نان تولیدی وجود دارد اما کیفیت تمام آن ها تفاوت چندانی ندارد.«علی پور شمسی» اعتقاد دارد: به دلیل تقاضای بالا، هر نان با هر کیفیتی به فروش می رسد و به همین سبب برخی نانوایان خود را ملزم به پخت نان باکیفیت نمی دانند.«حسین. ن» یک کارگر نانوایی در بولوار فلاحی مشهد نیز با اشاره به ۱۵ تا ۱۶ ساعت کار روزانه در نانوایی می گوید: با این سختی شرایط کاری تنها حدود ۲۷۰ هزار تومان حقوق به صورت ماهانه دریافت می کنم.وی اضافه می کند: روزانه حدود ۱۰ هزار تومان حقوق دریافت می کنم که با احتساب ۲۶ روز کاری در هر ماه و کمی هم ارفاق مالک نانوایی میزان دریافتی ام به ۲۷۰ هزار تومان می رسد اما دیگر نه از اضافه کاری خبری هست و نه از عیدی و سنوات.یکی از کارگران یک نانوایی در بولوار «شهید صادقی» مشهد نیز با اشاره به حقوق دریافتی هر شاطر می گوید: یک شاطر به ازای پخت هر کیسه آرد ۱۵ کیلویی ۹۵۰ تومان حقوق می گیرد که در بهترین شرایط اگر فرد خوب کار کند قادر است روزانه ۲۰ کیسه پخت کند، اگرچه تعداد اندکی قادر به پخت این مقدار هستند.«حسین هوشمند» اضافه می کند: این حقوق تنها زمانی شامل حال ما می شود که کار کنیم در غیر این صورت اگر نانوایی به هر علتی یک روز تعطیل باشد ما هم حقوقی دریافت نخواهیم کرد.وی می گوید: یک کارگر معمولی نانوایی هم به ازای ۱۰ ساعت حضور مداوم حدود ۷ هزار تومان به ازای هر روز دریافت می کند که با احتساب ۲۶ روز کاری در ماه، حقوق دریافتی اش حدود ۱۸۰ هزار تومان خواهد بود.«پور ولی» یکی دیگر از شاطران این نانوایی با اشاره به مشکلات کار در نانوایی می گوید: نه می توانیم به مرخصی برویم و نه از عیدی و مزایا مانند سایر کارگران برایمان خبری هست تنها و تنها کار است و بی خوابی کشیدن های مداوم. وی تصریح می کند: هر شب از ساعت ۱ بامداد تا ۲ بعدازظهر به طور پیوسته در نانوایی حضور دارم اما پس از این همه کار سخت باز هم آن چنان که باید و شاید حقوقی متناسب با کار و زحمتی که می کشیم دریافت نمی کنیم و به همه این مشکلات کار کنار تنور با حرارت بالا در تابستان های داغ را هم اضافه کنید.وی اعتقاد دارد اگر به این مشکلات رسیدگی شود از کارگری نانوایی کار بهتری در دنیا وجود ندارد!معاون پژوهشی مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی خراسان رضوی هم در گفت وگو با خبرنگار ما با اشاره به تولید نان های بی کیفیت در مشهد می گوید: عوامل متعددی از جمله نوع گندم، نوع زمینی که گندم کشت می شود، مراحل تهیه آرد، طول نوار تنورهای برقی، نوع سوخت، نحوه چانه گیری و نوع نگه داری وسردکردن نان توسط شهروندان همه در کیفیت نان مصرفی موثرند.دکتر «مهدی کریمی» خاطرنشان می کند: وقتی مسئولیت تولید گندم، جمع آوری گندم، تولید آرد و توزیع آن هر کدام به عهده یک نهاد است دیگر چه انتظاری باید داشته باشیم که بر روی کیفیت گندم و آرد نظارت متمرکز صورت گیرد.وی اضافه می کند: نان کالایی است که مصرف کننده و فروشنده نمی توانند بر سر خرید یا فروش با هم چانه بزنند چون نانوا می داند که مشتری مجبور است نان تهیه کند و از طرفی مشتری هم ناگزیر از مصرف نان است.دکتر کریمی تصریح می کند: نانوایی ها تا زمانی که دقیق نشوند، کیفیت نان ها تغییری نخواهد کرد.وی در این باره توضیح می دهد: وقتی هیچ کدام از فرهای نانوایی ها دماسنج ندارند، هیچ کیسه آرد و گندمی شناسنامه ندارد وهیچ چانه خمیری توزین دقیق ندارد، چطور باید انتظار داشته باشیم نان با کیفیت تولید شود؟وی بااشاره به موضوع ایجاد واحدهای تولید نان صنعتی در استان می گوید: سه سال است که این موضوع مطرح شده، اما تنها یک واحد به مرحله تولید نان صنعتی رسیده است و تمام مسائل مربوط به تولید نان راتحت الشعاع قرار داده است.وی تاکید می کند: مگرراه اندازی یک واحد صنعتی با این فرض که تمام تجهیزات آن را هم از پیشرفته ترین کشور وارد کنیم،بیشتر از ۱۲ ماه طول می کشد؟اما برای اطلاع از چند و چون حقوق کارگران نانوایی ها نیز به سراغ معاون اتحادیه نانوایان مشهد می رویم. «دیده کار» می گوید: در حال حاضر هر کارگر نانوایی به طور متوسط روزانه ۱۸ تا ۲۰ هزار تومان حقوق دریافت می کند.وی اضافه می کند: در این مبلغ تمام حقوق حقه آن ها شامل عیدی، پاداش، مرخصی سالیانه، حق اولاد و حق مسکن، بن کارگری و اضافه کاری لحاظ شده است و بر مبنای این موارد قیمت نان محاسبه شده است.«دیده کار» اعتقاد دارد: کارگران به میزان کاری که انجام می دهند حقوق دریافت می کنند و در مدتی که در یک نانوایی مشغول به کار باشند به همان مقدار حتی عیدی و پاداش هم دریافت می کنند.ناگفته پیداست که شاید این ادعا که هر کارگر نانوایی حدود ۵۰۰ هزار تومان یا بیشتر حقوق دریافت کند برای شاطرها صدق کند اما به طور حتم کارگران معمولی که باید از خواب نیمه های شب خود بزنند تا نان به عنوان قوت غالب ما ایرانی ها در سر سفره غایب نباشد به حق و حقوقی که باید و شاید دست نمی یابند.و نکته پایانی هم اینکه درست است که نان چه خوب و چه بد بالاخره مصرف می شود اما انتظار این است که چه آن ها که در تهیه گندم دستی دارند و چه آن ها که نان می پزند و از همه مهم تر آن هایی که مسئولیت خطیر نظارت بر روند تولید گندم تا پخت نان را بر عهده دارند به این نکته مهم توجه کنندکه هستند اقشاری که تنها ماده غذایی مصرفی شان نان است.نان چه گران بشود و چه نشود مسئولان امر باید فکری به حال این آشفته بازار بکنند تا در مرحله اول از تولید نان های بی کیفیت و از آن مهم تر از هدررفت سرمایه های ملی جلوگیری شود
نان نامرغوب؛ حکایت همچنان باقی است
در حالی که قیمت نان از حدود ۲ هفته قبل در مشهد و به تبع آن در شهرستان های استان تا ۴۰ درصد افزایش یافت اما متأسفانه از افزایش کیفیت این ماده خوراکی مهم که قوت غالب مردم است خبری نیست، متصدیان نانوایی ها در گذشته یکی از دلایل کیفیت پایین نان را دستمزد پایین کارگران ذکر می کردند و اظهار می داشتند چون دستمزدها پایین است آنان هم برای پخت نان مرغوب سعی نمی کنند و ما هم نمی توانیم بیش از این از آنان توقع داشته باشیم و اگر قیمت نان و دستمزد آن ها افزایش یابد قطعا کیفیت نان هم تغییر خواهد کرد و شاهد پخت نان مرغوب و باکیفیت خواهیم بود.این دو مقوله یعنی کیفیت نان و گلایه های کارگران از شرایط کاری و حقوق دریافتی شان دو موضوعی است که در این گزارش به آن ها خواهیم پرداخت. به همین منظور به سراغ شهروندان و تنی چند از کارگران نانوایی ها رفته ایم.یکی از بانوان که در شهرک لشکر مشهد در صف نان است به گزارشگر ما می گوید: هر روز ۴ یا ۵ نان لواش در خانواده من مصرف می شود. اما اگر نان های دور ریختنی را در نظر بگیریم باید بگویم ۶ نان مصرف می کنیم.«نوایی» اعتقاد دارد: حضور افراد بی تجربه در نانوایی ها و آرد نامرغوب از جمله دلایل اصلی نان های بی کیفیت است.به گفته وی، وضعیت بهداشتی نانوایی ها هرچه باشد و صف ها هر چقدر هم که طولانی باشند باز هم مردم ناگزیر از خرید نان هستند.مرد جوانی هم در این نانوایی با اشاره به ۳ نان لواشی که در دست دارد می گوید: این نانوایی یکی از بهترین نان های لواش در این منطقه را دارد اما با این وجود حدود یک پنجم نان به ناچار باید دور ریخته شود.«آشفته» که خود را دانشجو معرفی می کند با اشاره به حاشیه تقریبا خمیر دور نان، می افزاید: در شرایطی که نان تازه از تنور خارج شده حاشیه نان غیرقابل مصرف است، چه برسد به زمانی که این نان چند ساعتی هم در هوای آزاد باقی بماند!وی با حالت طنز جمله ای را بیان می کند که اگر کمی در آن دقیق شویم به این نتیجه خواهیم رسید که این جمله چندان هم خنده دار نیست. این جوان می گوید: «از سایه سر نان های بی کیفیت کار نان خشکی ها رونق گرفته است!»یک زن خانه دار هم در این رابطه به خبرنگار ما می گوید: در مدت زمان سال تحصیلی هر روز برای صبحانه فرزندانم نان تازه تهیه می کنم اما گاهی این نان ها آنقدر بی کیفیت است که فرزندانم به ناچار با صرف بیسکویت! راهی مدرسه می شوند.«روحانی فر» اضافه می کند: هر زمان نسبت به نان های ارائه شده به نانوا اعتراض کنیم می گوید «همین است که هست، نان نمی خواهی وقت بقیه را نگیر!»مرد میان سالی هم در حاشیه خیابان راهنمایی به خبرنگار ما می گوید: با آن که در این منطقه چند نانوایی با انواع نان تولیدی وجود دارد اما کیفیت تمام آن ها تفاوت چندانی ندارد.«علی پور شمسی» اعتقاد دارد: به دلیل تقاضای بالا، هر نان با هر کیفیتی به فروش می رسد و به همین سبب برخی نانوایان خود را ملزم به پخت نان باکیفیت نمی دانند.«حسین. ن» یک کارگر نانوایی در بولوار فلاحی مشهد نیز با اشاره به ۱۵ تا ۱۶ ساعت کار روزانه در نانوایی می گوید: با این سختی شرایط کاری تنها حدود ۲۷۰ هزار تومان حقوق به صورت ماهانه دریافت می کنم.وی اضافه می کند: روزانه حدود ۱۰ هزار تومان حقوق دریافت می کنم که با احتساب ۲۶ روز کاری در هر ماه و کمی هم ارفاق مالک نانوایی میزان دریافتی ام به ۲۷۰ هزار تومان می رسد اما دیگر نه از اضافه کاری خبری هست و نه از عیدی و سنوات.یکی از کارگران یک نانوایی در بولوار «شهید صادقی» مشهد نیز با اشاره به حقوق دریافتی هر شاطر می گوید: یک شاطر به ازای پخت هر کیسه آرد ۱۵ کیلویی ۹۵۰ تومان حقوق می گیرد که در بهترین شرایط اگر فرد خوب کار کند قادر است روزانه ۲۰ کیسه پخت کند، اگرچه تعداد اندکی قادر به پخت این مقدار هستند.«حسین هوشمند» اضافه می کند: این حقوق تنها زمانی شامل حال ما می شود که کار کنیم در غیر این صورت اگر نانوایی به هر علتی یک روز تعطیل باشد ما هم حقوقی دریافت نخواهیم کرد.وی می گوید: یک کارگر معمولی نانوایی هم به ازای ۱۰ ساعت حضور مداوم حدود ۷ هزار تومان به ازای هر روز دریافت می کند که با احتساب ۲۶ روز کاری در ماه، حقوق دریافتی اش حدود ۱۸۰ هزار تومان خواهد بود.«پور ولی» یکی دیگر از شاطران این نانوایی با اشاره به مشکلات کار در نانوایی می گوید: نه می توانیم به مرخصی برویم و نه از عیدی و مزایا مانند سایر کارگران برایمان خبری هست تنها و تنها کار است و بی خوابی کشیدن های مداوم. وی تصریح می کند: هر شب از ساعت ۱ بامداد تا ۲ بعدازظهر به طور پیوسته در نانوایی حضور دارم اما پس از این همه کار سخت باز هم آن چنان که باید و شاید حقوقی متناسب با کار و زحمتی که می کشیم دریافت نمی کنیم و به همه این مشکلات کار کنار تنور با حرارت بالا در تابستان های داغ را هم اضافه کنید.وی اعتقاد دارد اگر به این مشکلات رسیدگی شود از کارگری نانوایی کار بهتری در دنیا وجود ندارد!معاون پژوهشی مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی خراسان رضوی هم در گفت وگو با خبرنگار ما با اشاره به تولید نان های بی کیفیت در مشهد می گوید: عوامل متعددی از جمله نوع گندم، نوع زمینی که گندم کشت می شود، مراحل تهیه آرد، طول نوار تنورهای برقی، نوع سوخت، نحوه چانه گیری و نوع نگه داری وسردکردن نان توسط شهروندان همه در کیفیت نان مصرفی موثرند.دکتر «مهدی کریمی» خاطرنشان می کند: وقتی مسئولیت تولید گندم، جمع آوری گندم، تولید آرد و توزیع آن هر کدام به عهده یک نهاد است دیگر چه انتظاری باید داشته باشیم که بر روی کیفیت گندم و آرد نظارت متمرکز صورت گیرد.وی اضافه می کند: نان کالایی است که مصرف کننده و فروشنده نمی توانند بر سر خرید یا فروش با هم چانه بزنند چون نانوا می داند که مشتری مجبور است نان تهیه کند و از طرفی مشتری هم ناگزیر از مصرف نان است.دکتر کریمی تصریح می کند: نانوایی ها تا زمانی که دقیق نشوند، کیفیت نان ها تغییری نخواهد کرد.وی در این باره توضیح می دهد: وقتی هیچ کدام از فرهای نانوایی ها دماسنج ندارند، هیچ کیسه آرد و گندمی شناسنامه ندارد وهیچ چانه خمیری توزین دقیق ندارد، چطور باید انتظار داشته باشیم نان با کیفیت تولید شود؟وی بااشاره به موضوع ایجاد واحدهای تولید نان صنعتی در استان می گوید: سه سال است که این موضوع مطرح شده، اما تنها یک واحد به مرحله تولید نان صنعتی رسیده است و تمام مسائل مربوط به تولید نان راتحت الشعاع قرار داده است.وی تاکید می کند: مگرراه اندازی یک واحد صنعتی با این فرض که تمام تجهیزات آن را هم از پیشرفته ترین کشور وارد کنیم،بیشتر از ۱۲ ماه طول می کشد؟اما برای اطلاع از چند و چون حقوق کارگران نانوایی ها نیز به سراغ معاون اتحادیه نانوایان مشهد می رویم. «دیده کار» می گوید: در حال حاضر هر کارگر نانوایی به طور متوسط روزانه ۱۸ تا ۲۰ هزار تومان حقوق دریافت می کند.وی اضافه می کند: در این مبلغ تمام حقوق حقه آن ها شامل عیدی، پاداش، مرخصی سالیانه، حق اولاد و حق مسکن، بن کارگری و اضافه کاری لحاظ شده است و بر مبنای این موارد قیمت نان محاسبه شده است.«دیده کار» اعتقاد دارد: کارگران به میزان کاری که انجام می دهند حقوق دریافت می کنند و در مدتی که در یک نانوایی مشغول به کار باشند به همان مقدار حتی عیدی و پاداش هم دریافت می کنند.ناگفته پیداست که شاید این ادعا که هر کارگر نانوایی حدود ۵۰۰ هزار تومان یا بیشتر حقوق دریافت کند برای شاطرها صدق کند اما به طور حتم کارگران معمولی که باید از خواب نیمه های شب خود بزنند تا نان به عنوان قوت غالب ما ایرانی ها در سر سفره غایب نباشد به حق و حقوقی که باید و شاید دست نمی یابند.و نکته پایانی هم اینکه درست است که نان چه خوب و چه بد بالاخره مصرف می شود اما انتظار این است که چه آن ها که در تهیه گندم دستی دارند و چه آن ها که نان می پزند و از همه مهم تر آن هایی که مسئولیت خطیر نظارت بر روند تولید گندم تا پخت نان را بر عهده دارند به این نکته مهم توجه کنندکه هستند اقشاری که تنها ماده غذایی مصرفی شان نان است.نان چه گران بشود و چه نشود مسئولان امر باید فکری به حال این آشفته بازار بکنند تا در مرحله اول از تولید نان های بی کیفیت و از آن مهم تر از هدررفت سرمایه های ملی جلوگیری شود
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر